Tre ting fremtidens ledere skal kunne

Fremtidens ledere skal kunne lytte, skabe overblik og være beredte på det ukendte. Det mener fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, Future Navigator. For ledelse handler bl.a. om at kigge fremad mod ukendt land, hvor man ikke ved, hvad der er på den anden side, forklarer hun.

Skribentinfo

Et gammelt ordsprog siger, at det kan være svært at spå – især om fremtiden. Men det er en myte, vi godt kan lægge på hylden ifølge fremtidsforsker Anne Skare Nielsen. Der er meget, som vi kan vide om fremtiden og med ret stor sikkerhed.

Hun mener blandt andet, at vi befinder os i en bevægelse "fra mere til bedre", der vil medføre et opgør med fokus på vækst og besparelser. I stedet skal vi lave noget bedre til flere mennesker med de rette ressourcer. Og den bevægelse skal lederne være på forkant med. Men det kræver at de giver slip på det gamle.

”Det er ligesom, hvis man skal over i en ny båd, men ikke rigtig tør at give slip på den første båd. Så begynder den nye båd pludselig at drive til havs, og til sidst står man i spagat. Det er egentlig bare at give slip og så måske falde i baljen og finde ud af, at der slet ikke var så dybt. Vi er meget mere robuste end vi tror,” forklarer Anne Skare Nielsen.

Vær ikke bange for det ukendte

I lyset af udviklingen, 'fra mere til bedre', peger Anne Skare Nielsen på tre ting, der kommer til at kendetegne fremtidens leder.

1. Hun skal kunne lytte: At lytte handler, som leder, om at turde sige, at man heller ikke altid ved, hvor vi skal hen, og at man derfor, selvfølgelig, lytter til både sine medarbejdere og omverdenen.

2. Hun skal kunne skabe overblik: Som leder skal du være det rolige punkt inde i orkanens øje. Medarbejderne skal kunne kigge på dig og få fornemmelsen af, at du er rolig, og at du nok skal koble trådene sammen og skabe overblik for dem.

3. Hun skal kunne forudse fremtiden: Endelig skal du være i stand til at forudse fremtiden, så du i god tid kan fortælle dine medarbejdere, hvis der er noget, de skal stoppe med, eller noget de skal begynde på.

”Ledelse handler om at kigge fremad mod ukendt land. Der hvor vi ikke ved, hvad der er på den anden side. Der er altid en risiko for, at du finder noget helt andet end det, du havde regnet med. Da Columbus tog afsted, kunne han jo heller ikke vide, hvad han fandt,” siger Anne Skare Nielsen.

Gå efter guldet

Anne Skare Nielsen pointerer i samme ombæring, at det ikke altid gør noget, hvis du viser, at du ikke ved, hvad du vil. Det er der nemlig en stor ledelsesværdi i.

Som leder skal du være modig nok til at sige "sådan her skal vi ikke gøre. Jeg ved ikke, hvordan vi skal gøre, men det er i hvert fald ikke sådan her". Man skal turde give mandat til, at medarbejderne skal gøre noget andet, selv om man ikke ved, hvad de så skal gøre.

Anne Skare Nielsen mener derfor, at man som leder skal holde op med at tro, at man kan balancere tingene. Man skal i stedet gå efter det ekstraordinære.

”Ledelse handler om at finde frem til det, der engagerer mennesker. Du skal finde frem til det sted, hvor medarbejderne får lov til at have magiske øjeblikke hver eneste dag. Der hvor medarbejderne tænker, ’det er derfor, jeg går på arbejde’. Så som leder skal man skabe engagement og drive,” forklarer hun.

Læs mere:

Sådan ser ledelse (måske) ud om 100 år

Ledere skal kunne navigere i fremtidens fremtid

 

Skribentinfo

Kommentarer