Når du åbner din mail og tænker “panik”, så reagerer hjernen præcis, som den ville have gjort for 200.000 år siden, hvis der var fare på færde. Hjernen kan ikke kende forskel på en fyldt mailbox med ubehagelige mails eller en sulten bjørn.
Næsten alle beslutninger i vores liv er styret af vores følelser, og op mod 99 procent af dem er påvirket af ubevidste mekanismer som fx følelsen af frygt. Det har stor betydning for den måde, folks liv ser ud på. Den nyeste hjerneforskning har vist, at mange mennesker ofte træffer uovervejede beslutninger uden at vide det. Især mennesker, der har en travl hverdag, er ofte hårdt ramt ,og kan derfor let komme til at træffe forhastede beslutninger styret af deres stresshormoner.
Når du lader dig rive med af følelser, fordomme og mavefornemmelser uden, at du er bevidst om det, så træffer du ofte også dårlige beslutninger. Det gælder både dagligdags beslutninger, økonomiske beslutninger og de strategiske beslutninger. Heldigvis er det muligt at komme stresshormonerne til livs.
Kom ud af dine følelsers vold
Der er stor forskel på, hvilke dele af hjernen du bruger, afhængig af om du befinder dig i en tilstand af travlhed eller overskud. Hvis du skal beslutte noget i en stresset situation, slår din neocortex eller arbejdshukommelse fra. Det er den del af hjernen, der er i stand til at tænke rationelt og velovervejet. I stedet overtager din krybdyrshjerne, også kaldet amygdala, som er den del af hjernen, der udelukkende reagerer ud fra instinkter og overlevelse.
Når amygdala tager over, er du i dine følelsers vold. Hvis du vil lære at træffe bedre beslutninger, skal du kunne mærke og se, hvornår det er følelserne, der tager over. Hvis du er bevidst om følelserne, kan du bedre se tingene udefra og træffe en mere rationel beslutning.
Lad den rationelle tænkning tage over
Du kan bl.a. komme ud af dine følelsers vold ved at fokusere på kroppen og åndedrættet. Det får amygdala til at slappe af, og den rationelle tænkning kan tage over igen. Det skyldes, at du, når du slapper af, sender din krop et signal om, at der ikke er nogen livstruende fare. Det er jo ikke en bjørn, men blot nogle mails.
Du kan få kroppen til at slappe af igen gennem mentaltræning. Det hjælper dig til at regulere dine følelser og tage mere rationelle beslutninger. Gennem mentaltræningen kan du minimere den mentale støj og være mere til stede i nuet. Du træner din hjerne ved at være til stede i din dagligdag i alle aktiviteter: Når du kører bil, sidder til møde, taler med en medarbejder eller går en tur. Se, hvordan du gør, herunder.
Bliv i nuet
En af metoderne til at blive i nuet er at have fokus på åndedrættet. På den måde flytter du din bevidsthed til noget, som er lige nu, og skaber kontakt til kroppen. Åndedrættet er styret af krybdyrshjernen, og når du retter fokus på åndedrættet, fortæller du din krybdyrshjerne, at der ikke er fare på færde. Når der er kommet ro på, kan du igen blive bevidst om din situation og dit indre kaos. Du kan orientere dig, og din rationelle hjerne kan igen tage styringen.
Der er mange mennesker, der føler, at de er et offer for deres hverdag, fordi de ikke kan følge med. Men hvis man er til stede i nuet, vil man føle, at man har fået mere tid. I virkeligheden er situationen nøjagtig den samme. Hjernen oplever det bare anderledes. Mentaltræning kan på sigt give dig en følelse af, at du styrer dit liv og ikke omvendt.
Sådan træner du din hjerne
Gør disse ting igen og igen, indtil det bliver daglige vaner:
Få fokus på, hvor du er
Er dine tanker på alt mulig andet end det, du egentlig er i gang med, så flyt fokus tilbage til, hvor du er. Kig rundt. Niv dig selv i armen, så du bliver nærværende igen.
Fokusér på dit åndedræt
Træk vejret ind og ud. Ind gennem næsen og ud gennem næsen, og læg mærke til, hvordan din brystkasse og mave udvider sig og falder i takt med, at du trækker vejret. På denne måde træner du din evne til at holde fokus og at flytte fokus fra en opgave til en anden samtidig med, at du sænker dine stresshormoner.
Tag en pause
Mærker du tankemylder på jobbet, eller at du har svært ved at holde fokus, så gå udenfor. Træk en mundfuld frisk luft ned i lungerne, kig op på himlen og mind dig selv, om at verden er større end dig.
Hold fri fra mails
Du behøver ikke altid at være til stede og tilgængelig online. Sluk for mobilen. Det er okay at gå glip af noget. Lav en forventningsafstemning med dine medarbejdere om, hvornår du er tilgængelig, og hvornår du ikke er.
Læs mere i bogen “Sluk Emhætten” af lektor i neuropsykologi og hjerneforsker ved Syddansk Universitet Ulrich Kirk og Rikke Østergaard, mentaltræner og erhvervssociolog. Her kan du læse om, hvad der sker i hjernen, når du tager beslutninger, og hvordan du med målrettet træning kan blive bedre til at træffe gode rationelle beslutninger.
Læs også:
Overvind de klassiske beslutningsfejl
Få mere tid til at lede dine medarbejdere
Bliv en bedre leder af at stirre ud i luften