Kend dit personlige mål og bliv en bedre leder

For at være en effektiv leder, har du brug for et overordnet, personligt mål at styre efter. Her får du en guide til, hvordan du identificerer og formulerer dit personlige mål, så du kan bruge det i praksis.

Skribentinfo

En leders vigtigste opgave er at sørge for, at organisationen når sine mål. Med klare mål er det lettere at navigere i en kompleks verden, hvor strategier konstant ændres, og få beslutninger er entydigt rigtige eller forkerte.

Flere ledere har fået øjnene op for målbaseret ledelse. Men udfordringen er, at mindre end hver femte leder har et klart individuelt mål, der kan beskrives i en enkelt sætning. Det skelsættende består netop i at kunne formulere mål i én sætning, så det ikke bliver for generelt og passer til en hvilken som helst leder eller organisation. Du skal derfor droppe klicheer som ’at opnå succes som leder’, og i stedet gøre det mere konkret og personligt. Ellers bliver det for svært at omsætte målet til handling, og ambitionen vil i sidste ende mislykkes.

Kend din passion og værdier
Dit lederskab udspringer af din egen identitet, og du skal derfor formulere dit eget mål og ikke blot overtage andres. Første skridt i processen er at finde passioner og værdier fra dit personlige liv. Dernæst skal du udtænke målet i en kortfattet sætning, der giver dig mod og energi, og sidst men ikke mindst skal du udvikle en plan fra mål til effekt.

Effektive planer er karakteriseret ved:
  • Et sprogbrug der er personligt og meningsfuldt for dig selv.
  • En baglæns proces hvor fokus først er på den overordnede ambition og derefter sættes kortsigtede mål.
  • De specifikke styrker, lederen kommer med, skal fremhæves.
  • Et holistisk syn på arbejds- og familieliv.


En daginstitutionsleders mål er ikke at lede børnehaven, det er hendes job. Hendes personlige mål kunne nærmere være ’at sikre, at alle børnene i min børnehave er trygge og udvikler sig’.

3 tilgange til at finde dit mål

Det er ikke let at bestemme sit mål, og der er mange måder at gøre det på. Ifølge Harvard Business Review synes følgende tre tilgange imidlertid at være de mest effektive, og du kan vælge den, der giver bedst mening for dig:

  1. Fortæl om to af de største udfordringer, du har oplevet, og hvordan de har været med til at forme dig.
  2. Find frem til, hvad der gør dig særligt glad i din hverdag.
  3. Hvad holdt du især af at lave, da du var barn, og før du blev påvirket af omverdens ideer om, hvad der er rigtigt og forkert at gøre? Ved at beskrive en situation, kan du nå frem til begivenheder i dit liv, der har formet dig som person og dermed er afgørende for den leder, du er i dag.

Ideen med at fortælle disse historier er, at du vil opdage en rød tråd, som kan være med til at åbenbare dit mål. Det er ikke en nem opgave at finde sit overordnede ledermål, og derfor bør du heller ikke gøre det alene. Find en lille gruppe, som du kan diskutere med og som kan hjælpe dig i processen. I sidste ende skal det dog være dine egne ord.

Hvordan kommer du i mål med dit mål?
Det er ikke nok at afklare, hvad dit mål er, det er blot retningsgivende for dine handlinger. Forskellen på denne slags planer og traditionelle udviklingsplaner er primært, at de starter med et personligt ledelsesudsagn frem for et organisations- eller karrieremål. For at komme i mål, skal du igennem følgende proces. Først skal du formulere dit mål i ord efterfulgt af en forklaring af, hvorfor du har valgt netop det mål. Herefter skal du fastsætte nogle delmål, som du kan opnå inden for hhv. tre til fem år, to år og til sidst inden for et år.

Det er vigtigt med små sejre. Derfor skal du vurdere, hvad de afgørende trin er for det næste halve år, tre måneder og tredive dage for at nå etårsmålet. Du skal skrive de aktiviteter eller resultater ned, der er mest afgørende for dit mål og dine ambitioner. Undervejs vil du sandsynligvis opdage, at en del opgaver vil være knap så presserende, som først antaget, mens andre skal prioriteres højere end tidligere. For at gøre din plan til en realitet, er det vigtigt, at du finder et par personer, der kan hjælpe dig med at bibeholde fokus på målet. Sørg for at formulere hele planen skriftligt, så du kan tage den frem, når du har brug for at huske dig selv på, hvad du vil opnå og hvordan.


Artiklen er frit oversat fra Harvard Business Reviews artikel ”From purpose to impact”.

Læs mere:

Sådan bliver du en bedre leder i 2014

Hvem er jeg og hvad kan jeg?

Der skal være balance mellem dine mål

 

Skribentinfo

Kommentarer